Hoe krijgen we de boel in beweging?

Laatste reactie 24/07/2019 21:17 door Renee
· Markeren als ongelezen
Renee van Boxtel 3 jaar geleden geplaatst
Hallo allemaal, ik ben Renee, 55 jaar en werkzaam in een sterk hiërarchische organisatie waar organisatiegeneraties en functiegeneraties een rol spelen. Daarnaast speelt ook leeftijd generatie een rol.
De organisatie heeft de afgelopen 3 decennia vaak en veel bezuinigd en de cultuur is hier ondertussen op aangepast. Ook is er een sterk geinstitutioneerd klimaat door dat de organisatie erg groot is, er veel managemente/organisatie niveaus zijn en ‘eenheid’ en ‘uniformiteit’ belangrijke aspecten zijn.
Het roer moet om maar dat is vrij lastig omdat de organisatie met name gemanaged wordt door de mensen die er het langst in zitten of de hoogste rang bekleden die ook pas bereikt wordt als je er lang in zit.

Wie heeft er ideeën om de boel in beweging te krijgen?
Edna Walhain 3 jaar geleden geplaatst
Hallo Renee,
Je keuze om voor een aanpak van dit vraagstuk het generatie-perspectief als invalshoek te kiezen, is een prachtige uitdaging en kans om samen kennis te bouwen over de rol van generaties bij vernieuwing, verandering in organisaties. Mooi dat je het onderscheid leeftijd-, organisatie- en functie generaties al gebruikt.

Heb ik je goed begrepen wanneer ik concludeer dat het lastig is om ‘het roer om te gooien’, vanwege de manier waarop de oudste leeftijd- organisatie- of functie-generatie hun managementrol vervullen?
Bedoel je daarmee een managementstijl die vernieuwingsimpulsen van nieuwe generaties in de organisatie onvoldoende naar waarde weet te schatten? Of gewoon niet zo goed weten wat zij er mee aan moeten?

Ik vraag me af of dat alleen geldt voor het management.
Is het ook mogelijk dat dit typerend is voor de intergenerationele interacties in de gehele organisatie?
Wanneer dat zo is, denk ik dat een aanpak, gebaseerd op de veronderstelling dat de mensen die er het langst zitten of het hoogst in rang zijn degenen zijn die het lastig maken om het roer om te gooien, te beperkt is.

Zou je het een idee vinden om hier op de Academie samen met anderen te inventariseren wat de aard van de intergenerationele interacties (en wellicht ook de relaties) in jouw type organisatie is, om vervolgens te onderzoeken of en hoe deze ingezet kunnen worden om ‘de boel in beweging te krijgen’?

Misschien vinden @frankvijgen@fedoroosterlaken@baspoppe​ dit ook interessant?  
Bas Poppe 3 jaar geleden geplaatst
Hallo @reneevanboxtel​,

Een interessante vraag. De vraag die @ednawalhain​ stelt over intergenerationele interacties is ook erg relevant voor wat ik in het onderwijs (maar ook in de zorg, voornamelijk in ziekenhuizen) veel zie. Het zijn niet alleen degenen die er het langst zitten, of de managementposities invullen. Ik zie juist in de dagelijkse interactie tussen collega's vaak een 'dempende werking' van oudere generaties op de vernieuwingsdrang van de jongere generaties.

Ik ben in ieder geval ook zeer geïnteresseerd om die interacties (en wellicht relaties) in kaart te brengen en te zien of die vergelijkbaar zijn met de interacties in het onderwijs en in de zorg. Als dat zo is kunnen we misschien een interventie ontwerpen die die patronen kan doorbreken. Ik ben benieuwd naar jullie reactie!
Renee van Boxtel 3 jaar geleden geplaatst
Hallo Edna en Bas,

Misschien is de situatie die ik initieel heb beschreven inderdaad niet volledig. Het is niet zo dat het roer totaal om moet of dat de oude generaties hun management rol niet goed zouden vervullen. Natuurlijk is dat ook aan de orde maar niet zo dat je dit kunt generaliseren.
Ook zijn er natuurlijk veel zaken die goed gaan die je slechts up to date zou hoeven te houden. Daarnaast denk ik dat Edna’s inschatting juist is dat het zittende bestand niet helemaal weet om te gaan met de vernieuwingsdrang van de wat nieuwere mensen.
Daarnaast is er veel verzuild in beweging terwijl veel zaken in elkaar grijpen. Als een zuil dan iets wil zonder de integratie van andere zuilen dan gaat hier allemaal veel energie in zitten zonder noemenswaardig positief effect. Hier speelt in onze hiërarchische cultuur macht en invloed ook zo zijn rol.
Je merkt dat er dus best wel ruimte is voor die vernieuwingsimpulsen. De vraag is misschien meer of die ideeën door de gelaagdheid van de organisatie en de vele bestaande regels en procedures uiteindelijk de werkvloer wel bereiken. Dit zo beschouwend denk ik dat Edna’s punt over die intergeneralisatie interactie binnen de complete organisatie wel klopt. Daarbij merk ik toch ook wel dat die bestaande cultuur, processen en regeltjes bij de verschillende leeftijd-, organisatie- en functiegeneraties hun dempende werking hebben op de vernieuwingsimpulsen.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 30 June 2019 om 08:29
Aantal lezers 8
Aantal reacties 4